Mogelijkheden en ideeën voor danslessen

Er zijn oneindig veel mogelijkheden en ideeën voor danslessen te bedenken om een actief, gezellig en swingend moment met Let-in Dance te ervaren. Denk eens aan:

Zumbini

Zumbini is speciaal ontwikkeld voor de allerkleinsten tot en met 4 jaar. Quality time ervaren door met je (klein)kind te dansen, zingen en spelen. De emotionele en sociale ontwikkeling krijgen een boost door de interactie met elkaar en de andere deelnemers. Daarnaast worden balans, ritmegevoel en cognitie ontplooid door stimulering van beide hersenhelften.

Zumba Kids

Zumba Kids, voor kinderen van 4 tot 6 en 7 tot 12 jaar oud. Bijvoorbeeld tijdens de buitenschoolse opvang of als alternatieve gymles.
Tijdens een Zumbales voor kids wordt er gedanst op verschillende soorten vrolijke muziek, doen we (dans)spelletjes en verkennen we de wereld door te onderzoeken waar de muziek of de dans die geleerd wordt vandaan komt. Kinderen die structureel meedoen aan de lessen ontwikkelen een gezonde leefstijl door fit zijn met plezier te combineren. De kinderen werken gedurende de les op een speelse manier aan belangrijke eigenschappen als leiding nemen, respect hebben voor elkaar, creativiteit, samenwerken, coördinatie, geheugen, balans en zelfbewustzijn. Kortom een vrolijke, leerzame en gezellige les die perfect is voor uw kind.

Latin dans en/of Zumba op het basis-, middelbaar- en vervolgonderwijs

Dans wordt tijdens gym- en beweeglessen vaak een beetje vermeden. Voor veel docenten is het ‘niet zo hun ding’. Misschien schaam je je zelfs wel een beetje, omdat je vindt dat je er zelf goed in moet zijn, om een les bewegen op muziek te kunnen geven. Daarin verschil ik van mening.
Maar natuurlijk helpt het als er een enthousiaste docent voor de klas staat, die de leerlingen in beweging krijgt en ze ook nog iets extra’s bij kan brengen. Vandaar de mogelijkheid voor Latin dans en/of Zumba als alternatieve gymles. Wil je de leerlingen éénmalig een dansles aanbieden, dan kan dit in workshopvorm.
Een lessenserie behoort ook tot de mogelijkheden. Ik kan dan bijvoorbeeld een combinatie maken van verschillende dansspelletjes (denk aan stopdans en ritmespelletjes), Zumba en Latijns-Amerikaanse (partner)dansen.

Zumba is een vrolijke dansfitness les, waarin verschillende Latin- en wereldmuziekstijlen en de moves die daarbij horen voorbij komen. Merengue, Salsa, Afro, Arabisch, Samba, Cumbia, Reggeaton, top 40, etc.. Geen moeilijke pasjes. Gewoon lekker bewegen. Het wordt ook wel exercise in disguise genoemd 😊.
De leerlingen werken tijdens de les aan belangrijke eigenschappen als leiding nemen, respect hebben voor elkaar, creativiteit, samenwerken, coördinatie, geheugen, balans en zelfbewustzijn.

Daarnaast zou ik met de leerlingen ook graag aan de slag gaan met Latin dansen. Antonio Banderas geeft in de film ‘Take the Lead’ een mooie samenvatting van de voordelen van partnerdansen. https://www.youtube.com/watch?v=zlwRh9fotZQ
Dit voorbeeld is uitvergroot, omdat hij deze lessen geeft op een school met veel ‘probleemleerlingen’. Maar het principe is hetzelfde. Leerlingen leren elkaar met respect te behandelen en aan te raken, krijgen meer zelfvertrouwen en meer vertrouwen in elkaar. En de muziek en bewegingen zorgen ook nog voor een vrolijk en relaxed gevoel.

Tijdens mijn lessen is het niet essentieel dat er evenveel jongens als meisjes zijn. Iedereen kan leiden en volgen en het is juist erg leerzaam om met beide vormen kennis te maken.

Dans als teambuildingsactiviteit of ontspanningsmoment met collega’s.

Een vrolijke, gezellige en sportieve activiteit tijdens jullie familiedag.

Het in elkaar zetten en aanleren van een openingsdans voor een bruiloft.